Blog

Un pas històric pel pàdel: l’acord entre World Padel Tour i Premier Padel

Fa uns dies saltava la notícia més esperada pel món del pàdel: WPT i Premier Padel arriben a un acord. Després de molts mesos guerra, que t’hem anat explicant en aquest blog, sembla que hem arribat al final… però és un final feliç pels espectadors, pels jugadors i pel pàdel? Revisem-ho junts i comentem-ho:

Què diu l’acord entre WPT i Premier Padel?

El passat dijous 24 d’agost totes les parts implicades van emetre un comunicat anunciant que el fons Qatar Sports Investments (QSI), propietari del circuit Premier Padel, havia arribat a un acord amb el Grup Damm, impulsor del World Padel Tour (WPT), per adquirir més del 50% de les seves accions i incloure’l en el circuit Premier Padel.

Així doncs, després de molts mesos de negociació, es confirma que els actius empresarials de WPT han estat adquirits per part de QSI i que hi haurà un únic circuit professional, per impulsar així un “macroprojecte” que elevaria el pàdel a un nou nivell.

En el comunicat, també s’indica que durant el període restant de l’any 2023 no hi haurà cap canvi en el calendari i els circuits Premier Padel i World Padel Tour es disputaran per separat segons el previst. S’ha començat a preparar la unificació de les competicions per a l’any vinent, formant un sol circuit mundial sota la governança de la Federació Internacional de Pàdel (FIP).

A més a més, l’acord també inclou la resolució de les disputes pendents entre WPT i QSI, la FIP i els jugadors professionals, cosa que sembla que es tanqui, també, el capítol de demandes i conflictes en els jutjats.

Com hem arribat fins aquí?

Fins fa un any i mig, WPT dominava el pàdel en competició. Però el 2021, un fons qatarià va crear un nou circuit global amb premis suculents que van atreure molts jugadors. Això va enfadar WPT, que va demandar als jugadors per violar els seus contractes d’exclusivitat. Llavors Premier Padel i l’Associació de Jugadors van contraatacar amb una demanda conjunta, argumentant exclusivitat abusiva. Com a resposta, el WPT va proposar un projecte nou, però no va agradar als jugadors, que van considerar una aliança amb QSI.

Finalment, les dues parts van entrar als despatxos amb la voluntat d’arribar a un acord que prioritzés l’interès global, beneficiant QSI, WPT i els jugadors, que sembla que s’ha pogut tancar aquest mes d’agost de 2023.

El nou Premier Padel per 2024

En el comunicat no s’han donat detalls del format d’aquest nou circuit per la pròxima temporada, però des de Mundo Deportivo en una entrevista amb Ziad Hammound (de Premier Padel), diu que hi haurà “24 tornejos” i que l’estructura que tenia PP serà la base per formar la nova.

El que sí que han traslladat els responsables de les parts, és que aquest serà un circuit on els jugadors i jugadores tindran, com reclamaven des de fa temps, més pes i més llibertat.

Es preveu un futur millor pel pàdel professional?

La posada en marxa d’un circuit únic, a més, regit esportivament per l’entitat màxima federativa, la Federació Internacional de Pàdel és un pas molt important, però què s’hauria de millorar per cuidar els jugadors i engrescar els espectadors i arribar, fins i tot, a més?

Nosaltres ho tenim clar: el format de puntuació, els tipus d’esdeveniments i el temps entre una prova i una altra. Si es continua apostant per un calendari tan ple de proves, amb la necessitat de participar en totes les proves per anar sumant punts, amb poques diferències en els quadres ja sigui una prova rellevant i una altra de menys categoria i amb tan poc temps entre una i altra… ens sembla que no serà positiu ni pels jugadors ni pels seguidors d’aquest esport.

Premier Padel 2024 s’hauria d’apropar a l’ATP Tour?

Si l’estructura d’aquest nou Premier Padel pel 2024 fos similar a la que se segueix en el circuit de l’Associació de Professionals del Tennis, els jugadors no haurien de jugar si o si a tots els tornejos possibles, perquè només sumen els 14 millors resultats que han obtingut al llarg de la temporada. Fent-ho així, hi hauria més varietat en els quadres finals de les proves, perquè es donarien més opcions als professionals que estan més a baix del rànquing a escalar posicions i guanyar visibilitat. A més a més, és més fàcil veure canvis de dinàmiques en la pista i canvis de resultats si hi ha més temps entre prova i prova.

De cara a l’espectador també creiem que seria positiu anar en aquesta direcció perquè que sempre hi hagi les mateixes quatre parelles lluitant pel títol i que gairebé cada cap de setmana hi hagi una prova, per molt que sigui de diferent categoria, per a l’espectador és un enfrontament que es llegeix igual. En canvi, si es marquen dates importants en les quals es guanyin més punts i més diners i que agafin renom, com ja passa amb el tennis per exemple amb els quatre Grand Slams, donarà peu a més espectacle i més expectació.

En definitiva, després de molts mesos d’incertesa, sembla que el pàdel entra en una nova era on el seu creixement no estarà frenat per interessos econòmics contraposats. Veurem, però, si els interessos dels jugadors i dels espectadors per fer d’aquest nou circuit una millora en tots els sentits, es faran realitat. Estarem atents als detalls que es vagin publicant al respecte i, com sempre, les comentarem amb tu en aquest blog. Que no se’t passi, segueix-nos als nostres perfils socials!